Култура

Стартира Походът на книгите 2018

В дните 2 април – Международния ден на детската книга и 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в „Походът на книгите” по инициатива на Асоциация Българска книга и Българска библиотечно-информационна асоциация, като организира поредица от събития, подкрепящи книгата и четенето.  На 2 април в интерактивната зала на библиотеката се проведе Празнично литературно утро под надслов „Свят, пълен с чудеса” с деца от ДГ №9 „Пчеличка”.

Походът на книгите бе открит от директора на библиотеката Невяна Христова, която поздрави децата с празника и им пожела много вълнуващи срещи с книгите и приказни мигове с вълшебните герои.

Детският празник започна с интересен разказ на библиотечен специалист за живота на приказника Ханс Кристиан Андерсен. Малчуганите от трета група представиха драматизация по приказката „Дядовата ръкавичка”. С много артистичност малките актьори се превъплътиха в любимите си герои, а зрителите се забавляваха и бурно ги аплодираха. Като част от проявата бе инициативата „Когато играчките не спят”. Децата от  ДГ №9 предоставиха своите любими играчки на библиотекарите в сектор Работа с деца. С тях бе създадено видео, което разказва какво се случва с любимите им плюшки, когато не спят, а са в библиотеката – играчките слушаха различни приказки, разглеждаха атрактивни и забавни детски издания, самите те четоха, дори танцуваха в Стаята на приказките. Малките гости изгледаха с вълнение приключенията на собствените си играчки и силно се интересуваха дали са слушали по време на гостуването.

Децата разгледаха витрина с произведения на Андерсен на различни езици от фонда на сектор Работа с деца.

Кулминацията на Похода на книгите ще бъде традиционния за библиотеката Маратон на четенето, в който ще се включат деца от детски градини, ученици от училищата в Добрич, читатели на библиотеката, граждани. Маратонът ще се проведе на 23 април 2018 г. с начало 10.00 часа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.