Балчик Култура Регионални - начална

В “Двореца” в Балчик представят малко известни творби на именити художници

До края на месец април посетителите на Двореца в Балчик могат да проследят развитието на българското изобразително изкуство. В галерия „Тихото гнездо“ бе открита изложба „Избрано от фонда” на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово. Експозицията представя непопулярни творби на едни от най-известните български художници.

Изложбата включва шедьоври на представители на четири поколения, творили между 60-е години на 19-и и края на 20-и век.

Това е част от златния фонд на България, каза директорът на Държавния културен институт Жени Михайлова, която заяви, че традицията за представяне на оригинали на големи майстори ще продължи.

Директорът на габровската галерия Евгени Недев, заяви че това е първото гостуване в Белия град и е посветено на годината на Европейското културно наследство – 2018.

Лице на експозицията е пейзаж от Балчик – ранна творба на академик Светлин Русев.. Творбите „Църквата Св. Климент в Охрид“ на Цанко Лавренов и „Босфора“ от Петър Дачев прехвърлят националните ни граници и идват сякаш за да покажат, че най-голямото призвание на художника е да сближава, да прехвърля всякакви разстояния и прегради.

Така наречените „класици“ в българската живопис са представени от Ярослав Вешин и картината „Каруцар”. Класическият образ на жената е представен в изложбата през погледа на творци като Владимир Димитров – Майстора и Дечко Узунов.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.