Общество

Алпинистът Боян Петров е впечатлен от зелената мисия на Албена

Алпинистът Боян Петров, който е изкачил десет 8-хилядни върха, се впечатли от съхранената природа в морския ни ваканционен комплекс „Албена“ и инициативата „Нашата зелена мисия“, сподели в социалната мрежа Руслан Йорданов – старши мениджър „Спорт” в „Албена” АД.
Курортът е сред първите туристически компании в България, приел стратегия за устойчиво развитие, благодарение на която продължаваме да инвестираме в „зелени“ проекти. Защитава биоразнообразието в резерват Балтата и съхраняваме чистотата на плажа и природата.
Поводът известният ни алпинист, който е и еколог по професия, да бъде в бе покана от банка Сосиете Женерал Експерсбанк, която имаше Годишна среща на клоновата си мрежа. Петров участва като мотивационен лектор, а това буквално бе последната му публична изява преди старта на експедиционния му сезон‘2018. За най-известният ни алпинист той започва на 10 април.
„Това, което най-много ми направи впечатление е, че когато влязох във вашия най-нов петзвезден хотел „Парадайс Блу Хотел и Спа“ видях ето това послание (посочва го) – „Нашата зелена мисия“. Мога да ви кажа, че никъде в България в хотелите не съм виждал, подобно табло на входа. Това означава, че не гледате на дърветата и растителността само като на ресурс, а съзнателно съхранявате природната обстановка, такава каквато е и това със сигурност прави впечатление и привлича хората. Адмирации, че сте успели да я съхраните през всичките години през, които сте тук“, заяви Боян Петров.
Целта пред алпиниста е да изкачи всички 14 осемхилядни върха на планетата. От първото изкачване на 8000+ връх през 1950г., досега само 39 души са успели да се поздравят с пълното завършване на „Хималайската корона“. Едва 19 алпинисти са изкачили гигантите без допълнителен кислород. Боян има амбицията да постави името на България в тази изключително престижна класация като №20.
През пролетта на т.г. Петров е планирал атаката на два осемхилядника, а на есен – още един. Последният връх Лхотце (8516м) оставя за пролетта на 2019 г. Еверест със своите внушителни 8 848 метра е по план за края на май тази година, като счита, че най-критичната точка е след 8600-ия метър. На най-високия връх в света ще остави една от своите три мартенички на ръката.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.