Балчик Култура

В „Двореца” е подредена изложба с картини за древната китайска практика Фалун Дафа

В държавния културен институт „КЦ „Двореца” бе открита международна изложба „Истинност, доброта, търпение”. Тя включва картини, които пресъздават истории и събития, свързани с древната китайска практика за самоусъвършенстване Фалун Дафа, която се базира на универсалните принципи на Вселената истинност, доброта и търпение, съобщи при откриването Мартин Гарчев, куратор на изложбата.

Изложбата е била в България преди около десет години. Сега проектът е възобновен. У нас предстои да гостува в седем града, на осем места. Ще бъде в България три месеца и половина.

„Основателят на групата от хора, които стоят зад тези картини, е проф. Кунлун Джан. Той също и се занимава с практиката за самоусъвършенстване, както и хората, които са участвали в изобразяването на тези картини. Използваният стил в картините е неоренесанс и цели възвръщането на ренесансовото изкуство към хората, които ад видят неговата красота”, сподели Гарчев.

Принципите истинност, доброта и търпение могат да се видят във всяка една от картините. Те показват още смелостта, духа на хората, които показват това, през което са минали. Картините сами говорят за себе си, добави той.

„Радвам се, че такива ценности като истинност, доброта и търпение са представени в една различна форма в картините”, каза кураторът.

Проектът е осъществен за първи път през 2004 година за първи път, гостувал е в над  800 градове в цял свят, в 50 държави. Само в Европа е показван в 400 различни градове, в различни галерии.

„Надявам се много хора да посетят изложбата и всеки да види какво от това изкуство може да напомни за принципите истинност, доброта и търпение и да насърчи у всеки един човек тези морални качества, които са малко поизгубени в днешно време у хората”, посочи Мартин Гарчев.

Основоположник и един от основните художници на изложбата е професор Кунлун Джан, завършил Института по Изкуства на Китай със специалности “техники на рисуване с маслени бои”, “китайска живопис” и “скулптура”. Около него са се обединили много талантливи, както нови, така и титуловани, художници като Катлийн Гилис, Чунци Яо, Руейджън Гу, Уейсин Уан, Ейми Лий, Бен Ли, Ишиоу Джоу, Сяопин Чън, Джънпин Чън, Юен Ли, и други. Някои от тях са емигранти, живеещи в САЩ, Канада, Тайван, Тайланд и Япония.

Сама по себе си изложбата е своеобразно възраждане на красотата и изяществото на ренесансовото изкуство. Вдъхновени от традиции и божественост, художниците рисуват – често в сътрудничество – истории, лично преживени от тях или споделени им от практикуващи Фалун Дафа от целия свят. Художниците са също така отдадени да възродят значението на изящното изкуство и морала за хората в обществото.

Картините пресъздават истории и събития, свързани с древната китайска практика за самоусъвършенстване Фалун Гонг (известна още с името Фалун Дафа). Фалун Гонг се базира на универсалните принципи на Вселената – истинност, доброта и търпение.

Фалун Дафа (също известен и като Фалун Гонг) е практика за самоусъвършенстване от Буда школата, основана от Ли Хонгджъ. Това е дисциплина, в основата на която лежи „асимилирането с най-висшите качества на Вселената – Джън, Шан и Жен (истинност, доброта и търпение). Практиката е ръководена от тези върховни качества и е базирана на законите, обуславящи развитието на космоса.“ Учението на учителя Ли е представено в редица текстове, сред които са „Фалун Гонг“, „Джуан Фалун“, „Великият път за самоусъвършенстване на Фалун Дафа“. Тези и други творби са преведени на 38 езика и са публикувани и разпространени по цял свят.

Фокусът на практиката Фалун Дафа е съзнанието, като усъвършенстването на съзнанието и мислите (или „Шиншин“) се явяват ключът към повишаването на Гонг енергията. Височината на Гонг на човек е пряко пропорционална на височината на неговия Шиншин. Понятието „Шиншин“ обхваща преобразуването на добродетел (бяла форма на материя) и карма (черна форма на материя). То включва и търпение, проницателност и изоставяне на обикновени човешки желания и привързаности, както и способност за понасяне на най-тежките изпитания. Това понятие обхваща много неща.

Фалун Дафа включва и усъвършенстване на тялото, което се постига чрез специфични упражнения. Една от целите на упражненията е подсилването на свръхестествените способности и енергийните механизми на практикуващия чрез силата на неговия Гонг.