Бизнес

Безработни в област Добрич ще бъдат обучени по професии в туризма

До края на май в Добричка област ще бъдат обучени за туристическата индустрия безработни по професиите готвач, камериер, администратор в хотелиерството, сервитьор-барман, работник в заведения за хранене, съобщи директорът на бюрото по труда в областния град Васил Сивков на пресконференция. По думите му вече са започнали обучителните програми на първите групи от близо 400 безработни по проекти на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2018 година. Повечето от безработните ще бъдат подготвени за туристическия сектор преди началото на новия летен сезон, посочи Сивков.
Само в бюрото по труда в Добрич към края на март са заявени 510 свободни позиции, повечето от които за готвачи, сервитьори, бармани, камериери, пиколи, озеленители и други позиции във ваканционните селища, информира Васил Сивков.
Равнището на безработицата в Добричка област към края на февруари достига 8.2 на сто, като безработните намаляват до 6551 души, или с 1247 души по-малко спрямо същия период на миналата година. В областния град безработицата спада до 5.3 на сто при 6.4 на сто за февруари 2017 година.