Култура

Светослав Тодоров сбъдва мечтата си за концерт в „Карнеги хол”

Световноизвестният пианист от Добрич Светослав Тодоров ще сбъдне след два месеца мечтата си да свири в една от най-известните концертни зали в света – „Карнеги хол”.

„След два месеца мечтата ми да направя концерт на най-престижния „Карнеги хол”ще се сбъдне. Невероятно е да си партньор с великия челист Златомир Фунг. Нямам търпение да се върна в Ню Йорк и да се видя с всичките си приятели”, сподели музикантът.

Концертът в „Карнеги хол” е под наслов „Musical Treasures from Bulgaria” (Музикалните съкровища на България). Двата млади българи ще излязат на сцената на световноизвестната зала на 23 май.

Златомир Фунг е американец с български корени, майка му е българка, баща му има китайска и американска кръв, а той самият е роден в Ню Йорк.

Той привлече вниманието към себе си през есента на миналата 2016г., когато получи Първа награда при челистите на Международния конкурс „Джордже Енеску“ в Букурещ и още тогава бе наречен „изгряваща звезда“.

През 2015 г. Светослав Тодоров  участва в най-големия фестивал за изкуства в света – Единбургския неждународен фестивал. В края на годината се изявява в Япония, където печели първа награда на Международния конкурс за изпълнение на музика от Йохан Себасиан Бах. Следващата стъпка на пианиста е Ню Йорк, където е избран да представи Кралския музикален колеж в “Манхатън Скул ъф Мюзик” (Manhattan School of Music).  През миналата година завърши като стипендиант магистърската си степен в Кралския музикален колеж в Лондон.

Васко Василев го определя като “много добър пианист”, а известният британски цигулар Найджъл Кенеди – като “удивителен”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.