Добрич Култура

Проф. Стоимен Стоилов дари платното “Ренесансов мотив” на галерията в Добрич

Известният български художник професор Стоимен Стоилов дари на художествената галерия в Добрич живописното платно “Ренесансов мотив” с размери 180 на 200 сантиметра, представяно на редица изложби в Австрия.
Картината съм рисувал във Виена през 2001-2002 година и дълго време престоя в ателието им.Реших, че платното трябва да бъде показано в България, в която има много фрески, които са ме вдъхновявали,разказа художникът пред журналисти за подтика за дарителския жест.
Стоимен Стоилов е автор на монументалното пано “Героите на Йовков” в дома-паметник “Йордан Йовков” в Добрич, което е първото в страната, изпълнено в техниката на рисуваната керамика.Професор Стоилов сподели,че винаги е бил привлечен от творчеството на писателя и неговите дълбоки прозрения и може би пак ще се връща в Добрич и “Ренесансов мотив” няма да бъде единствената дарена картина. Художествената галерия притежава 18 негови творби – графики, литографии, рисунки, създадени в периода 1977-1988 година.
Носителят на Хердеровата награда на Виенския университет за цялостно творчество коментира,че публиката в България има високо чувство за естетика и картини са се купували и в най-тежките години и то не от най-богатите хора. По думите му българите изпитват потребност от високо изкуство.
Професор Стоимен Стоилов е носител на многобройни престижни награди от международни форуми. Негови творби са притежание на Музея на графичното изкуство “Албертина” във Виена, на Конгресната библиотека и университети в САЩ,на Националната библиотека и Националния фонд на съвременното изкуство в Париж,на редица музеи и частни колекции в Австралия, Япония,Швейцария, Германия,Русия, Норвегия и други страни, припомнят от художествената галерия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.