Добрич Култура

Органовата зала в Добрич се руши, алармират зрители

Два часа и половина капеше над зрителите в залата с органа, алармираха зрители, присъствали на моноспектакъла „Чамкория“ на Захари Бахаров по романа на Милен Русков в концертна зала „Добрич” в понеделник вечерта.
„Кап…Кап…Кап.. Изкуството, казват, иска жертви! Да, жертвахме се под изгнилия таван на великолепната органова зала в Добрич. Два часа и половина капеше над зрителните. Почти прогизнахме в храма на Мелпомена. Срамота е господа управляващи!!! Тази страхотна органова зала, една от малкото в България се руши пред погледите Ви. Може би, искате да ни откажете да се наслаждаваме на едно от малкото развлечения в града ….”, написа в социалната мрежа жена, присъствала на културното събитие.
Концертната зала “Добрич”, която е строена през 1975 година, разполага със 700 места, с фоайета, гримьорни, репетиционни и други помещения.
Органът е изработен от “Alexander Schuke Orgelbau – Potsdam” през 1986 г. и монтиран в голямата концертна зала в Добрич през лятото на 1987 г. Шеф-конструктор е Wilchelm-Friedrich Stendel, проектант на регистрите – Rudolf Nehm, а главен интонатор – Matthias Schuke.
Инструментът е с 36 регистъра, два мануала и педал. Тон-системата е механична, копулата на І/ІІ също е механична; регистър-системата е електро-механична, а ІІ/І и ІІ/Р са контактно-електрически. Тоновият обхват на инструмента е C – a-3.

Органът е съобразен с условията на концертна обстановка и създаден в маниера на известната потсдамска органостроителница, като еднакво сполучливо може да изпълнява и полифонична музикална фактура, и хомогенния характер на романтичините и по-късни стилове.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *