Бизнес

Земеделците се готвят за протести срещу закона за горивата от 3 април

На извънредно заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), бе разгледан Законопроектът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (внесен в НС на 7 март 2018 г.) и обсъждането му на 22 март 2018 г. от Комисията по наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Въпреки че, направихме опит да представим ясни аргументи против включването на земеделските производители в обхвата на горепосочения законопроект, поради лоша чуваемост и лобистки подход на ръководене на заседанието на Комисията, предложенията ни бяха бламирани, посочват от НАЗ.

Изправени пред реалната опасност от вменяване на неприложими изисквания, извънредно тежък бюрократичен и финансов режим на регистриране, които поставят под безпрецедентен натиск българския земеделски производител, ние заявяваме категорично, че ще отстояваме бъдещето на земеделския сектор.
Недопустимо е борбата срещу нелегалния внос и търговия на горива да води до утежняване на дейността на земеделските стопанства.

Нелогично е да се допуска колизия с основополагащите принципи и да се ограничават основните права, залегнали в Договора за функциониране на ЕС и в чл.16 от Хартата на основните права на Европейския съюз, а именно: свободата на упражняване на стопанска или търговска дейност, свободата на договаряне и свободната конкуренция.

Резултатът от първото разглеждане на законопроекта от водещата парламентарна комисия не ни остава друга възможност, освен да пристъпим към протестни действия.

В тази връзка от НАЗ настояват народните представители от 44-ото Народно събрание да изключат земеделските производители от обхвата на закона.

„Заявяваме своята непримиримост и нетърпимост към несправедливото възпрепятстване и подигравката с достойния и честен труд на земеделските производители. Категорично се дистанцираме от всички лица, замесени в злоупотреби и контрабанда с горива и подкрепяме прилагането на адекватни мерки и контрол срещу тези практики. Изразяваме готовност да предоставим конкретни предложения за подобряване на регулацията и контрола”, посочват от НАЗ.

От там заявяват, че при неприемане на исканията им, от 3 април Националната асоциация на зърнопроизводителите преминава към провеждане на ефективни протестни действия. Потвърждаваме своята решимост да отстояваме исканията си до край, заявяват земеделските производители.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.