Образование

Екологично образование в иновативното СУ „Димитър Талев“

Важните екологични въпроси, свързани с опазването на Земята и водното й богатство, бяха дискутирани от 20 до 22 март 2018 година в часове по човекът и природата с учениците от пети клас. Инициативите се проведоха в Дните на Земята и на Водата. Учениците се запознаха и с началото на тези чествания, като споделиха и своята гледна точка като млади хора за чистотата на природата и възможностите за нейното опазване и съхраняване за следващите поколения.
Денят на Земята се отбелязва от 1971 г. по идея на американския учен Джон Макконел, подкрепена с декларация на генералния секретар на ООН. Първоначално се чества на 21 март – Деня на пролетно равноденствие, с традиционна церемония – трикратен звън на “Камбаната на мира” пред сградата на ООН в Ню Йорк, САЩ. През последните години се чества в деня, когато настъпва астрономическата пролет. Поради своята важност Денят на Земята се отбелязва два пъти в годината- и на 22 април. Денят на Земята има за цел да вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и да ги научи да се гордеят с това.
На 22. март отбелязваме Световния ден на водата. Създаването на празник на прясната вода е предложено на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.