Спорт

Щангистът Юндер Бейтула от Добрич е в българския отбор на Европейското

България ще участва с 11 представители на започващото в понеделник в Букурещ Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

При мъжете в категория 77 кг страната ни е представена от Юндер Бейтула от Добрич с треньор  Тодор Кирчев.

След последното контролно в петък вечерта треньорският щаб реши в кат. 53 кг да ни представя само една състезателка. От мъжкия състав пък по-рано отпадна поради операция европейския вицешампион Васил Господинов и така за румънската столица ще пътуват 5 жени и 6 мъже.

„Подготовката премина нормално и се надявам нашите състезатели да дадат максимума от себе си точно по време на първенството в румънската столица. Смятам, че имаме потенциал за да се намесим в борбата за призовите места и медалите, но това няма да бъде леко.

Отново искам да благодаря на всички треньори по места, защото по центровете при тежки условия се върши огромна апостолска работа с подрастващите щангисти,“ заяви старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 92.

Шампионатът, който ще продължи до 1 април трябваше да се организира в Албания, но местните власти отказаха в последния момент домакинството и така румънската столица спаси надпреварата. На миналогодишното първенство в Сплит България спечели общо един сребърен и три бронзови медала, като единственият ни вицешампион в двубоя бе Васил Господинов в кат. до 105 кг. Преди две години в Норвегия България също имаше само един медалист – Владимир Урумов, който сега ще вдига в кат. 62 кг в румънската столица.

Първата група от българите и старши треньорът заминаха за Букурещ днес.