Здраве

Пациент пусна потресаващи кадри от болницата в Добрич (снимки)

„МБАЛ Добрич” – Европейската болница!”, написа пациент и публикува потресаващи снимки от болницата в областния град. На тях се виждат мизерните условия в болничните стаи. Не е уточнено от кое отделение са кадрите, но пък се вижда табелата, че МБАЛ е моделна болница по българо-швейцарска програма за болнична хигиена.
„От “най-европейските”!!! А за отношението към пациентите изобщо няма да говорим! Все едно си натрапник или си дошъл пари назаем да им искаш!”, гласи един от коментарите под публикацията. Друг коментира: „Много е жалка и тъжна гледката. Областен град, а няма болница,няма къде да ти дадат адекватно мнение и консулт. А в болницата се държат сякаш си им длъжен за нещо…”
Някои от коментиращите определят МБАЛ като „болница на ужасите”.
Припомняме, че лечебното заведение в Добрич придоби популярност с това име преди три години, когато майката на швейцарец, на когото се наложило да лежи в болницата в Добрич, дори писа жалба до здравното министерство.
Припомняме, че в началото на 2015 година цюрихското издание Blick определи МБАЛ Добрич като „Болница на ужасите”, след като на 21-годишния швейцарец Мишел Гесер се наложило да престои в българското здравно заведение пет дни, които определя като ужасни. В публикацията се обясняваше, че 21-годишният швейцарец е бил на гости на майка си Елизабет Гесер, която е емигрирала преди пет години в България. В новогодишната нощ бил приет в болницата в безсъзнание с наранявания по главата. Часове по-късно се събудил и бил ужасен от „отвратителните” условия в болницата – „с кръв и други размазани петна по дюшеците, урина на пода”, разказва изданието. Наложило се пет дни да остане за лечение. “Това беше един кошмар,” казва той. Майка му също била потресена от хигиенните условия и от това, че трябвало през нощта да се грижи за сина си.
За случая посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева сезира институциите у нас. В резултат на това бе извършен пълен одит от Министерството на здравеопазването. Тогавашният директор на болницата д-р Красимир Николов заяви, че от твърденията в публикацията няма нищо вярно и това са пълни инсинуации.