Балчик Култура

Международна изложба по съвместен проект откриха в “Двореца”

Изкуство от стъкло и керамика представиха училища от Чехия и Словакия на съвместна международна изложба „Изкуството в Двореца – вдъхновение”. Официалното откриване на културното събитие се състоя в “Каменна зала” на Културен център “Двореца” – Балчик.

Гости на него бяха почетният консул на Словакия във Варна Едита Благоевова, директорът на Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн чешкия град Валашске Мезиржичи Дана Будайова, областният управител на Добрич Красимир Кирилов и Димитрин Димитров – заместник-кмет на гр. Балчик.

“За мен е голяма радост, че по време на работата си като посланик в България, все по-често ставам свидетел на добрите примери в традиционно добрите българо-чешки отношения, които продължават по своя сигурен и добре установен път, поет преди време от значими чехи – едни от строителите на следосвобожденска София”, се казва в поздравителния адрес от Душан Щраух – посланик на Чешка Република в България. Резултат от международното сътрудничество и своеобразно продължение на чешката културна среда в България е и изложбата от изтънчени пластики, изработени от възпитаниците на Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн от град Валашске Мезиржичи. Известно е, че стъкларската традиция на Чешката Република има силни корени, които могат да бъдат проследени в творбите на съвременните автори, да бъдат източник на вдъхновение за по-младите творци, когато поемат по техните стъпки”, посочва още дипломатът.

Изложбата отбелязва успешното завършване на дейностите по 18-годишен проект “Модерен дизайн – Чехия- Словакия -България”, финансиран по програма на Европейския съюз Erasmus+, съобщи директорът на ДКИ “КЦ “Двореца” Жени Михайлова.

Партньори по проекта са ДКИ “Културен център “Двореца” – Балчик, Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн – гр. Валашске Мезиржичи в Чехия и Училището по изкуства – гр. Тренчин в Словакия. Двете училища са под егидата на ЮНЕСКО.

Проектът е създаден на базата на сътрудничество и обмяна на опит между тях по отношение на изкуството в различните му форми – стъкло, керамика, изобразително изкуство и дизайн. Двете училища са представени от 10 ученика и това е втора част от тяхното пребиваване в Двореца. През първата част те са чертали, рисували, вдъхновявали се от архитектурните елементи и особености в Двореца, а след това са сътворили различни пластични форми, включени в представителната за проекта изложба. Ескпонираната керамика и стъклопластика ще останат изложени в Балчик до края на март. Своеобразният финал за съвместната международна изложба ще се състои през през месец юни на симпозиум в чешкия град-партньор Валашке Мезиржичи, къде и ще бъде отчетен края на проекта, стартирал през октомври 2016 г.