Политика

Според евродепутата Емил Радев, много е важно на срещата ЕС-Турция да се поднови споразумението за бежанците

За България е въпрос на национална сигурност споразумението между Европейския съюз и Турция да продължи да действа, заяви депутатът от ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент Емил Радев пред журналисти в Добрич.

„Споразумението между Европейския съюз и Турция е много важно за бъдещето на Европа, защото в Турция в момента има между 3 и 3,5 млн. бежанци. За сметка на това ЕС осигурява финансиране за живота на тези хора в бежанските лагери – 3 млрд. евро за две години. Сега се договаря вторият транш от средствата за следващите две години. Сумата се предоставя не на самата турска държава, а на хуманитарни организации, които на практика осигуряват изхранването на бежанците, обучението на децата, ваксинациите, здравното обслужване и т.н. Целта е да могат да съществуват нормално в лагерите и след края на военните действия да се върнат там, където са живели преди. Това е много важно за Европа и в частност за България, която е на прекия път на бежанците към ЕС, каза Емил Радев.
Евродепутатът определи предстоящата среща като уникална, на която и ЕС, и Турция имат какво да искат и какво да договарят. Радев посочи и важната роля на България като посредник, като страна, която поддържа нормални добросъседски отношения с Турция.