Общество Шабла

Община Шабла е с три одобрени трансгранични проекта

Три от общо 85 одобрени на 22 март проекта по третата покана по Програма Interreg са на Община Шабла, съобщиха от местната администрация. Финансиране ще получат всички подадени от местната администрация проекти, съобщиха оттам.

Единият от проектите е „Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност“. Партньори по проекта са: община Овидиу, община Шабла и Фондация „Идеин развитие“. Той предвижда закупуване на снегопочистваща техника, оборудвана с пясъкоразпръскващо устройство, V-образно гребло, роторен снегорин и помпа, в случай на наводнение /за отводняване/, лодка за извънредни ситуации, както и закупуване на оборудване за екипа на доброволното формирование. Също така се предвижда поставяне на оповестителна сигнализация при извънредни ситуации, обучения на екипа на доброволното формирование. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е на стойност 988 827,12 евро.

„Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа“ е другият проект, по който Общината ще работи. По него ще се разработи археологическият комплекс в село Дуранкулак като съвременна туристическа дестинация и популяризиране на културата Хаманджия. Основните дейности, които са заложени по проекта: разширяване на паркинга, изграждане на билетен център, укрепване на пешеходна алея; разширение на посетителския център; укрепване на средновековната стена; изграждане на ново покритие на храма на Кибела; разширяване на пешеходната алея на острова. Ще бъдат изградени три погледни площадки – места за почивка и наблюдение на птици и околността; широк набор от маркетингови дейности. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е на стойност 1 494 037,82 евро.
Одобрен е и проектът „Общи ресурси и инициативи, посветени на околната среда“. По него ще се оформят туристически екомаршрути, ще се монтират пейки, кошчета за отпадъци и поставки за табели и др.. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е на стойност 506 313,73 евро.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.