Култура Шабла

В Шабла наградиха победителите в конкурса „Аз паметта на времето прелиствам“

В Зеления образователен център в Шабла се проведе церемония по награждаване на лауреатите от общински конкурс „Аз паметта на времето прелиствам“, посветен на 140 – годишнината от освобождението на България от турско робство. Конкурсът е съвместна инициатива на община Шабла и Общински детски комплекс и се организира в две направления: „Литературно творчество“ и „Изобразително изкуство“. Със свои творби се представиха 51 участници от двете училища – СУ „Асен Златаров“ и ОУ „Св. Климент Охридски“.

В раздел „Изобразително изкуство“детски рисунки представиха ученици от I – IVклас, пресъздаващи природата на България, нейните герои и история. Отличени са:

Тодор Костадинов – 4 клас (СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла) – първа награда;

Женя Петрова – 4 клас (ОУ „Св. Кл. Охридски“ с. Дуранкулак) – втора награда;

Сиана Девисилова – 3 клас (СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла) – трета награда.

Децата получиха грамота и комплект пособия за рисуване.

В раздел „Литературно творчество“ участниците във втора възрастова група V-VIIкласпредставиха  разказ на тема „Аз съм Българче“. Наградените:

Деница Дженкова – 5 клас (СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла) – първо място;

Велизар Енчев – 5 клас  (СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла) – второ място;

Емил Стоев – 5 клас (СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла) – трето място.

Участниците в трета възрастова група VIII – XIIклас работиха върхуесе на тема „О, движение славно, о, мрачно движение“. При тях резултатите са:

Зорница Трифонова – 9 клас (СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла) – първо място;

Ивет Красимирова – 9 клас (СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла) – второ място.

Учениците, отличени в направление „Литературно творчество“ получиха комплект книги, измежду които са „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски – факсимилно юбилейно издание на Националния музей на българската книга и полиграфия, стихосбирката на шабленския поет Георги Давидов „Съвсем по човешки“.

Всички, които се включиха в общинския конкурс, посветен на светлата дата в историческия календар на България, получиха грамоти за участие.