Балчик Култура

Шедьоври на четири поколения художници показват в “Двореца” в Балчик

Шедьоври на четири поколения художници ще привлекат ценителите в културния център “Двореца” в Балчик в началото на новия туристически сезон, съобщават от държавния институт. Експозицията от платна, създадени в периода между шестдесетте години на 19-и до края на 20-и век,е част от фонда на художествената галерия в Габрово.
Своеобразна емблема на изложбата е пейзаж от Балчик – ранна творба на академик Светлин Русев. Картините “Църквата “Свети Климент” в Охрид” на Цанко Лавренов и “Босфора” на Петър Дачев прехвърлят националните граници, следвайки призванието на творците да сближават. Сред най-старите творби е “Каруцар” на Ярослав Вешин, рисувана през 1886 година преди авторът да дойде в България. В колекцията ще може да се види и “Портрет на свещеник Васил Михов” от Христо Цокев, един от първите български художници получил академично образование и първият рисувал сакрални портрети, отбелязват от културния център.
Артистичното пространство в галерия “Тихото гнездо” в архитектурно-парковия комплекс ще се оживи и от портрети на жени на Давид Перец, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов. Ранна рисунка на Илия Бешков, озаглавена “На прозореца”, по-нови творби на Генко Генков, Димитър Киров, Емил Стойчев добавят ведрост в експозицията, посочват от “Двореца”.
Изложбата, която е посветена на Европейската година на културно наследство, ще бъде открита на 2 април и ще остане в Балчик до края на месеца.