Крими

Пращат в затвора пиян шофьор без книжка от Добрич

Година и половина 40-годишен добричлия ще лежи в затвора за това, че е карал без да има книжка и пиян. Той трябва да излежи присъдата си при първоначален строг режим. Трябва да плати и глоба от 500 лева.

Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Добрич, който потвърди присъдата на първата инстанция.

Районните магистрати признаха Бейнур М. за виновен в това, че на 26 април 2016 г., на кръстовище в село Паскалево, е управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си 1.45 на хиляда.

По делото е установено, че подсъдимият е шофирал с превишена скорост и наближавайки кръстовището е загубил контрол върху управлението на автомобила, който напуснал платното за движение и се ударил последователно в дърво и крайпътна ограда. В резултат на произшествието мъжът получил наранявания и бил откаран в Бърза помощ, където му била взета кръвна проба за изследване и станало ясно, че той е шофирал след употреба на алкохол. По делото е приложена и епикризата на подсъдимия, в която е вписано, че при прегледа му в болница, той е миришел на алкохол.

В хода на съдебното производство първоначално мъжът твърдял, че бил на една чаша бира, после изразил желание за споразумение, а на по-късен етап заявил, че не е употребил алкохол, а е пил сироп и хапчета.

Той е обжалвал присъдата си с искане за нейната отмяна като незаконосъобразна и немотивирана.

Окръжните магистрати счетоха обаче, че липсват основания за отмяна или изменение на постановения съдебен акт. В решението си те коментират, че подсъдимият е неправоспособен водач и вече са му били налагани по административен ред наказания за това, че е управлявал без книжка и под въздействие на алкохол. Освен това мъжът има предходни осъждания, включително за същото престъпление. При този очевиден превес на отегчаващи отговорността обстоятелства определените на първа инстанция наказания са справедливи и липсват основания за тяхното намаляване, посочват окръжните магистрати.

Съдебният състав прецени, че правилно е било постановено мъжът да изтърпи ефективно наказанието си предвид предходните му осъждания за престъпления от общ характер с наложени наказания лишаване от свобода. Воден от тези съображения Окръжният съд счете, че постановената на първа инстанция присъда е правилна, законосъобразна и справедлива и следва да бъде потвърдена изцяло.

Решението на Окръжен съд – Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.