Развлечение

Почина последният оцелял мъжки екземпляр от вида северен бял носорог

На 45 годишна възраст е починал Судан – последният оцелял мъжки от своят вид – северен бял носорог – в парка за защитени животни “Ол Пейета” в Кения.

След като от дълго време Судан е бил с влошено здравословно състояние се е наложило на 20 март животното да бъде упоено заради усложненото си здраве, съобщиха грижещите се за него в парка. Преди близо година, му е била извършена сложна операция на задния крак, предизвикана от прогресираща инфекция. Възстановяването му е било бавно, но възрастта на животното – доста над пределната за  неговия вид – оказва се определяща за състоянието на носорога.

Судан е последният мъжки носорог, роден свободен сред дивата природа. От неговият вид има само още две женски – неговата дъщеря Наджин и внучката му Фату. Заради възрастта си, мъжкият не е можел вече да оплоди по естествен път която и да било от потенциалните си партньорки, но учените успяват все пак да вземат негови епителни клетки, с чиято помощ се надяват, че ще успеят да извлекат ДНК материал за извършване на изкуствено инвитро оплождане след време. Въпреки напредъка на медицината, за момента изгледите за успех са изключително крехки.

Судан в парка "Ол Пейета"

С неговата смърт, краят на техния вид е обозрим. От близо 2000 бели носорога през 1960 г., до 1984 г. техният брой главоломно изчезва, стигайки до едва 15 оцелели животни в дивата природа. Бракониерството им е най-вече заради кожата и роговия израстък над носа.

В своите бляскави дни, Судан е бил звездата в резервата, привличащ хиляди посетители, както и знаменитости подкрепящи каузата за опазване на неговият вид. Независимо от  това,  часовника отмерва малкото оставащо време за северния бял носорог, като оцелял праисторически вид.

 

Войните, които човечеството води на Африканския континент, но за съжаление не само там, са една от основните причини за безвъзвратното изчезване на множество животински и растителни видове. За още по-голямо съжаление, в тази бройка попада и човешкият вид. По една или друга причина, освен беззащитните животни и растения, в мелницата на съвременният човешки хаос, бушуващ неудържимо, жертваме и нямащи абсолютно никаква вина себеподобни.

За идните ще остане спомена от “нежните гиганти”, както ласкаво биват наричани носорозите, от гледачите си в кенийския консервационен парк “Ол Пейета”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.