Култура Общество

Книга разказва истината за атентата с деца-заложници от Добрич

30 години след атентата на Златни пясъци истината за случилото се в разгара на туристическия сезон през 1987-ма вече може да бъде прочетена – в „Не дърпай втори път дявола за опашката“. Премиерата на книга за събитията от 1987 г., когато трима протурски терористи взривяват гранати пред хотел „Интернационал“ на Златни пясъци и отвличат за заложници две деца от Добрич ще се състои на 22 март от 10,30 ч., малката зала на Арт салона на Радио Варна.
Новият роман на Павлин Павлов не е просто поредният документален разказ за събитията, предшествали промените през 1989 г. Той е уникална симбиоза от реални спомени, предадени с репортажна точност, безкомпромисен анализ на работата на службите и много – ама много информация, поднесена с жив език и впечатляваща образност, която не просто те „вкарва в екшъна“, но и отваря очите ти за детайлите на настоящето.
Павлин Павлов ще представи официално книгата си на 22 март, четвъртък, от 10:30 часа в малката зала на Арт салона на Радио Варна. В премиерата на „Не дърпай втори път дявола за опашката“, освен автора, ще участват и негови бивши колеги от МВР, които също са били в центъра на събитията от 1987 г.: Сава Денев, полковник от резерва (по онова време зам.-началник на Окръжното управление на МВР по линия на Държавна сигурност),който в продължение на 36 часа е бил в непрекъснат диалог с терористите, и Любомир Димитров, полковник от резерва, бивш директор на РДВР-Варна.

На 7 юли 1987 г. 2 деца – Дарин Христов (на 12 г.) и Николай Петков (15) от Добрич са отвлечени със синя кола марка “Лада” със силистренски регистрация от 3 протурски терористи, за да ги ползват като жив щит в осигуряването на коридор за бягството им в Турция. Терористите са български турци: ветеринарният лекар Никола Николов (48) от Дуловското село Чернолик, синът му Орлин (21) и Невен Асенов (24) от село Боил, Силистренско Те са въоръжени с 12 осколочни бойни гранати придобити от военно поделение където Орлин служи, успяват да взривяват 3 от тях пред хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци и раняват 3 души – 2 чужди летовници и българин. Те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница. При устроената в Странджа засада на един завой край село Изгрев до Мичурин частите за борба с тероризма преграждат шосето с бронетранспортьор. Над тях виси хеликоптер. Похитителите са блокирани и се взривяват в колата, в която са те и взетите за заложници деца. Децата са ранени, едното – тежко и остава инвалид, 2 терористи са убити от взрива, а третият по-късно е осъден на смърт и разстрелян.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.