Спорт

Фондация “Енчо Керязов” отличи младия шахматист от Добрич Момчил Петков

Шахматистът от Добрич Момчил Петков е сред отличените в седмото издание на наградите “Нощ на звездите”, които се организират от фондация “Енчо Керязов”. Той получи специални награди за изгряващ талант в категорията „Спорт”, като бе отличен с грамота, ваучер на стойност 2000 лева и предметни награди.

Момчил бе номиниран и миналата година от фондацията. Той получи голямата награда и на фондация “Димитър Бербатов”.

Златното момче на шахмата Момчил Петков е трикратен държавен шампион на България по класически шахмат за момчета до 12 години.

Момчил Петков се занимава с шах от 6-годишен. Той вече има във витрината си над 20 купи от престижни състезания и над 50 медала, сред тях две титли шампион на България при момчетата до 12 години и двукратен европейски шампион по шахмат.

През лятото на 2016 година стана европейски шампион по шах при деца до 12 години. Завоюва бронзов медал на Световното ученическо индивидуално първенство по шахмат 2016 година в Сочи, Русия.

Момчил е шампион на България по класически шахмат момчета до 12 години през 2017 и 2016 година, шампион на България по класически шахмат момчета до 8 години през 2013 година, вицешампион на България по класически шахмат момчета до 10 години през 2015 година, шампион на България по блиц момчета до 12 години през 2017, вицешампион на България по ускорен шахмат момчета до 12 години през 2017 година, шампион на България по ускорен шахмат момчета до 10 години през 2015 година. Носител е на множество детски купи от държавния и международния календар в България и Румъния. Момчето е и шампион на Европейския съюз за 2016 година при момчетата до 12 години – през 2016 година на първенството на ЕС в Мурек, Австрия, той се класира еднолично на първо място с 9 победи от 9 изиграни партии. Освен това е бронзов медалист от Световното училищно първенство в Сочи, Русия през декември 2016 година при момчетата до 11 години с равен брой точки с класиралите се на първо и второ място. За това си класиране Момчил Петков получи звание Кандидат майстор от Световната федерация по шахмат.