Каварна Крими

След 7 години убийците на художник край Камен бряг отиват в затвора

След седем години съдебни битки и връщане на делото, Върховният касационен съд (ВКС) осъди на по три години – Васил Гергински и Ивайло Първанов, обвинени за убийство след побой в Камен бряг. Жертвата е 31-годишният художник Цветомир Христов, а случаят е от лятото на 2011 година.

До окончателното решение на съда се стигна, след като два пъти от върховната инстанция връщаха делото на Апелативния съд във Варна, защото не бяха съгласни с условните присъди на подсъдимите.

Върховният съд определя на двамата подсъдими първоначален общ режим на изтърпяване на наложените им наказания “лишаване от свобода”; увеличава размерите на обезщетенията за неимуществени вреди, дължими от подсъдимите поотделно на Мария Александрова (майка на загиналия) – на по 65 000 лева, заедно със законната лихва от 8 септември 2011 г. до окончателното им изплащане; подсъдимите да заплатят по 2600 лева държавна такса върху уважените граждански искове.

Инцидентът е от 29 август 2011 година, когато след спречкване се стига до побой. Загиналият е бил ритан от двамата подсъдими, които са му нанасяли и силни удари в слепоочието и тила. Екшънът се развил в местността “Огънчето”, където много млади хора от цялата страна са се били събрали за посрещане на първото юлско слънце и Джулай морнинг.

Първоначално Окръжният съд в Добрич и Апелативния съд във Варна приемат, че убитият е провокирал нападението, и осъждат Гергински и Първанов на по три години затвор условно. Те приемат, че е налице съпричиняване.

Преди две години делото за пръв път стигна до ВКС. Тогава председателят на съда Лозан Панов беше председател и на състава, който върна случая с мотив, че неправилно съдилищата са интерпретирали поведението на Христов като съпричиняване вместо като провокативно, тъй като е инициирал инцидента.

Тогава ВКС записа в решението си, че условните присъди са несправедливи, защото срещу жертвата е проявена необоснована жестокост, а и подобни случаи с отнемане на живот заради дребни инциденти зачестяват.