Крими

Престъпленията в област Добрич се извършват с преработено оръжие

Три престъпления с оръжие са извършени през миналата година на територията на област Добрич. Всички те обаче са били не с огнестрелно оръжие, а с неогнестрелни оръжия, преработени за стрелба с бойни патрони. Става въпрос за едно убийство, едно самоубийство и едно хулиганство. Те са разкрити и към момента се водят съответните процесуални действия, съобщават от Областната дирекция на МВР.

През миналата година са регистрирани 11 случая с данни за притежаване на огнестрелно оръжие, без издадено валидно разрешение. От тях десет са на територията на Добрич и едно – на територията на Каварна. Преписките са изпратени в съответните районни прокуратури за произнасяне. Деянията са сведени до административно нарушение, което от своя страна води до извода за занижен контрол на дейността по КОС в тези районни управления на полицията, посочват от ОД на МВР.

През 2017 г. са регистрирани три кражби на огнестрелно оръжие.

Според данните на дирекцията, 6240 добруджанци притежават огнестрелно оръжие. Най-многобройни са ловците –  4929, за самоотбрана използват оръжие 1213 жители на областта, 15 – за спортни цели, 25 – за културни цели, а колекционерски са 58 оръжия.