Крими

Закриха фондация, купувала изборите в област Добрич за ДОСТ

С решение на Пловдивския окръжен съд бе уважено искането на главния прокурор Сотир Цацаров  и прекрати Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“ .

На 20.10.2017г. главният прокурор внесе в Окръжен съд – Пловдив  искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Според главния прокурор дейността на Сдружение  „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства  в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал.1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13.03.2018 г.

Припомняме, на 20 октомври политическа партия ДОСТ заяви, че не е финансирана от фондация “Асоциация Бату платформ”. Това се посочва в позицията на партията, разпространена малко след като от прокуратурата съобщи, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Кърджалийския окръжен съд прекратяване на дейността на сдружение с нестопанска цел “Асоциация Бату платформ” гр. Кърджали.

Припомняме, според събраните доказателства, на 14 март 2017 година сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Парите са използвани за купуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др.

Пакетите са били разнесени до различни населени места в България – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Припомняме, разследването против политическите права на гражданите бе ръководено от Окръжна прокуратура – Добрич, тъй като там са открити пакетите. Организацията по складирането и разнасянето на хранителните продукти е направена от членове на сдружение “Асоциация Бату платформ” – Кърджали. Активното са участвали членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.