Здраве

Увеличение на заплатите поискаха на протест здравните инспектори в Добрич

Здравни инспектори излязоха в деня на професионалния си празник на протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Добрич с искане за гарантирано поетапно увеличение на заплатите. Недоволните служители издигнаха плакати “Достойно възнаграждение за труда ни!”, “Омерзителни заплати”, “Мълчанието убива”.

Около 28 на сто от служителите в РЗИ получават минимална работна заплата, заяви председателят на синдикалната организация при КТ “Подкрепа” във ведомството Дияна Йорданова, а инспектори показаха в подкрепа на думите й фишове с последните си възнаграждения. Обявеното от Министерството на здравеопазването увеличение на заплатите с 18 на сто за РЗИ-Добрич ще бъде 15 на сто и не всички служители ще получат такъв ръст на възнагражденията си, добави синдикалният лидер.
Натоварването от ден на ден става все по-голямо заради липсата на кадри особено през летния сезон като на един инспектор се падат по 400-500 обекта за проверка, каза главен инспектор Красимир Василев.
В протестна декларация служителите предупреждават, че системата за опазване на общественото здраве може да остане без кадри заради неадекватното заплащане.Според протестиращите трябва да бъде приета нова нормативна уредба, която да гарантира на половин или една година ръст на заплатите.