Здраве

Служители на здравната инспекция в Добрич ще протестират срещу ниските заплати

Служители на здравната инспекция в Добрич ще протестират днес срещу ниските заплати в сектора, въпреки обещанието на Министерството на здравеопазването да получат 17% увеличение на заплатите си, считано от януари тази година, с мартенските заплати.

“Възнагражденията ни не са увеличавани вече може би десетина години, с изключение на добавения клас “прослужено време”, което ние не считаме за увеличение”, коментираха работещите в РЗИ и посочиха, че специалист бакалавър получава 510 лева, а в някои инспекции инспектори и медицински лаборанти също получават минималната работна заплата.

Служителите на районните здравни инспекции напомнят, че тяхното възнаграждение е най-ниското в системата на здравеопазването, а заради ниските заплати проблемът с недостига на кадри в инспекциите се задълбочава.

Организацията на мирния протест за днес, когато е и професионалният празник на здравните инспектори, вече е направена и няма да се промени, заяви председателят на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ „Подкрепа” в Добрич Дияна Йорданова: “Направили сме си организацията. Ще излезем, ще си кажем недоволствата. В момента събирам фишове за доказателство, че наистина има хора на такива заплати”.

Натоварването в сектора е все по-голямо, тъй като масово служителите напускат работа. В Добрич, например, 20 инспектори отговарят за обектите в цялата област, които непрекъснато се увеличават. Кадрите са квалифицирани, но демотивирани и това ще доведе до още проблеми в сектора, допълни Дияна Йорданова.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.