Здраве

От РЗИ Добрич излязоха с изявление към здравния министър

От Регионалната здравна инспекция в Добрич днес разпространиха изявление до министъра на здравеопазването. В него се казва:

Първо искаме да поздравим всички колеги здравни инспектори за днешния празник и да отбележим, че днес се честват 51 години от първия випуск, завършил тази специалност, грижеща се за здравето на обществото, като цяло. Поздравяваме и колегите, които работят, съвместно с нас, в системата на РЗИ. Изразяваме своето уважение и възхищение към всички за издръжливостта и куража при работа. Днес използваме празника, за да изявим нашето недоволство и да обявим исканията си за справедливо и заслужено възнаграждение на труда на всички в Регионалните здравни инспекции. Обръщаме се към Министъра на здравеопазването и се надяваме този път да ни чуе:

Уважаеми г-н Министър,

Последното увеличение на заплатите през 2012 г., беше за сметка на прослужените години и се оказа прах в очите и крачка назад в заплащането на служителите в системата.Искам да уточня, че от този момент до сега увеличение на заплатите и заплащане за натрупан професионален опит на щатния списъчен състав в РЗИ- НЯМА. За професионален опит получават нещатни длъжности назначени по ПМС №66.А това води до дискриминация и неравностойно положение.
Постепеннос годините и промените, се стигна до необходимостта през януари 2018 г. от увеличение на заплатите на квалифициран, персонал с високи степени във висшето образование и натрупан професионален опит, с цел изравняване с минималната работна заплата за страната.
Края на декември 2017 г., поради негодувания сред служителите, беше обещано справедливо увеличение на заплатите и за останалите служители, но към днешна дата все още го няма. Коментарите са за увеличение до 15/17 процента, което е безкрайно обидно и демотивиращо, като се има в предвид, че някой ще вземат по-малко поради нискитеси заплати.
Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостава спрямо това други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители с бюджетни средства).
Многократно в системата имаше съкращения.За 10 години в РЗИ-Добрич са съкратени 37 щатни длъжности.Успоредно с това нараства обема на дейност, който ни се възлага. Стремежа на управляващите за внезапни проверки изненадващ контрол, не са осигурени със съответното финансиране. Нараства броя на новооткрити обекти, дейности и проблеми за решаване по компетентност на РЗИ, които все по-често се оказва безкрайно трудно физически да се обхванат с контрол.
Като държавни служители в закона има редица забрани и условия, които в крайна сметка ни отнемат и възможността за допълнителни доходи, т.е забранено ни е да работим на други места.

Очаквани последствия от неадекватното заплащане, съкращения и законови ограничения ще доведат не само до неработеща система с неефективен и без качествен контрол, но и до крах на цялата система.

При тези обстоятелства мисията и целите на институцията от преди 50 години за опазване и контрол на здравето на нашите деца, родители и българското общество като цяло са обречени!”, се казва още в изявлението.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.