Здраве

В Добрич има недостиг на зъболекари

В областите Търговище, Добрич, Разград и Шумен има недостиг на зъболекари, показват данните на Българския зъболекарски съюз. От съсловната организация подчертаха, че разкриването на една дентална клиника струва на специалиста между 80 000 и 100 000 лева, което прави присъствието на зъболекар в населено място с по-малко от 1000 души неоправдано. На фона на тази информация обаче се оказва, че общият брой зъболекари у нас е прекалено голям за нуждите на населението.
Международно проучване показва, че едва 13 процента от родителите водят децата си на зъболекар още преди те да навършат 1 година. От Зъболекарския съюз подчертават, че първото посещение при зъболекар трябва да се случи при поникването на първия млечен зъб. Председателят на организацията д-р Николай Шарков обаче информира за области, в които е налице недостиг на зъболекари.

Има малки населени места, където е изключително тежко, ако зъболекар инвестира в кабинет. Всичките 9000 зъболекари в тази страна инвестират в техните лечебни заведения, ние нямаме публичен сектор, а сме на чистия частен пазар. За да отворим наши клиники, трябва да инвестираме между 80 000 и 100 000 лева. Когато населението в дадено малко село е под хиляда души, там зъболекарят, ако отвори кабинет, той е фалирал още преди това”, коментира д-р Шарков.
Същевременно обаче, ако разделим българското население на действащите у нас зъболекари, то ще се окаже, че един стоматолог се грижи за 800 души. Това според съсловието означава, че специалистите са повече от необходимото за нашата територия.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.