Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Трови ли ни обядът в офиса?

Всеки ден ние правим избори и се надяваме те да са правилните за нас. Как да живеем правилно? Как да се храним? Какво да пазаруваме? Това са само част от въпросите, които могат да ни тормозят всекидневно. Тук идва мястото на все по-често задавания въпрос в световен мащаб – а именно как да се храним здравословно? И също можем да се запитаме до колко се храним здравословно, ако ежедневно приемаме от “забранените” храни?

Забързаното ежедневие и напрежението

Всеки един от нас, някога си е правил здравословно за него меню. Но, доста често ни е трудно да го спазваме. Освен това трябва ежедневно да намираме време да си пазаруваме свежа храна, да я приготвяме и т.н. Забързаното ежедневие и напрежението на работното място все повече ни отдалечават от желанието да постигнем целта си и да живеем здравословно. Когато сме затрупани от работа, последното нещо, за което си мислим е храната. А дори и да се сетим, то приемането на храна в офиса трябва да е “на бързо”. Тук е и голямата грешка на всички нас. Приемането на един грешен бърз обяд под формата на пица, сандвич или вафла, може да снабди организма ни с толкова токсини, че да ни трябват седмици да се пречистим.

Основният проблем

Обядът в работния ден всъщност е от изключителна важност! За съжаление, ние сами крадем от времето си за добър обяд в забързания ден. А трябва преди всичко да знаем, че в напрегнато ежедневие имаме най-вече нужда от храна даваща ни енергия и набавяща ни нужните проценти минерали, витамини и антиоксиданти. Само така, ще  успеем да съхраним здравето си и да балансираме тялото си. Голям процент от работещите хора, искат да се хранят здравословно, но нямат такава възможност и това е причина да пропуснат обяда. А малкото хора, които приготвят обяда си сами от вкъщи и го носят на работното си място, отделят ценно време от ежендневието си за това. И това е основната причина често да преустановяват този полезен навик. Това е изключително неправилно решение!

Резултатът

Оставайки гладни се обричаме по-късно да прекалим с вечерята. Препълвайки стомаха си късно вечер, рискуваме да затрудним съня си. Така цялата кръв от тялото ни се съсредоточава да разгради храната, която сме поели вместо да дадем на организма си нужната почивка. А на сутринта се чувстваме отново уморени, без видима причина. Тук вече идва и необратимия отговор на нашето тяло. А именно хилядите и все по-опасни симптоми на заболявания съпътстващи хората в последното десетилетие. Това могат да са главоболие, смущения на храносмилателния тракт, и дори по-сериозни заболявания като диабет. Лошият избор на храна или въобще изключването на такава на работното място може да доведе до бърза преумора, липса на концентрация, липса на добро настроението. Дори може да доведе до хормонален дисбаланс. И това е съвсем малка и безобидна част от предстоящите проблеми, ако не вземем необходимите мерки.

Решението

Вече сигурно се питате как, при положение, че нямаме достатъчно време да приготвате храната си сами вкъщи. Всички искаме да бъдем с любимите си хора, да релаксираме, или да спортуваме, вместо да стоим пред печката. А храната приготвена от предния ден, полезна и вкусна ли ще бъде след повече от 12 часа в хладилника? Ами продуктите? Знаем ли какво да изберете и как да го приготвим за да се запазят всичките полезни съставки? Знаем, че всички тези въпроси вече си ги зададохте. Реално има доста въпроси, около храненето на работното място. И за това поставяме началото на тази дискусия, за да се ви предоставим формулата, по която да останем здрави и да не се тровим ежедневно с дежурния сандвич от местното барче.

zdravoslovnohranene.com

c