Образование

Читалище „Български искрици 2016” гостува на третокласници в СУ „П. Р. Славейков”

Деца от Народно читалище ” Български искрици 2016″ гостуваха на учениците от трети „в” и трети „д” в СУ „П. Р. Славейков”. Облечени в автентични облекла на прабългари, самодейците от читалището проведоха изнесено обучение по практическа история. Под ръководството на своя ръководител, г-жа Капка Кръстева, петте момчета презентираха и онагледиха учебното съдържание, включващо периода на Велика и Дунавска България.

Третокласниците научиха подробности за бита, религията, обществото, езика, културата и въоръжаването на прабългарите, както и любопитна информация за създателите на Велика и Дунавска България – хан Кубрат и хан Аспарух. Трима от самодейците са възпитаници на СУ „Славейков” – Климент – от шести клас и братята Калоян и Мартин Гешеви, съответно в трети и седми клас. Момчетата показаха какво представлява прабългарската пунгия /кожена кесия/, средновековна играчка, прашка и стрела. Гостите бяха облечени в прабългарски кавтани, а всеки сам си бе изработил и прабългарска шапка.

В края на изнесеното обучение бе проведена викторина с третокласниците, които демонстрираха отлични знания и заслужено получиха стикер и грамота за достойни българи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.