Общество

Стивън Хоукинг – една от най-ярките звезди на съвременната астрофизика, почина на 76 години

Стивън Хокинг – вероятно най-ярката звезда в съвременната научна общност, чиито прозрения преоформиха съвременната космология и станаха вдъхновение за милиони по света, почина на 76-годишна възраст в дома си в Кембридж – съобщи английския The Guardian.

Децата на Хокинг, Луси, Робърт и Тим казаха в изявление по повод смъртта на баща си: “Дълбоко сме покрусени, че нашият възлюбен баща почина. Той беше велик учен и изключителен човек, чийто труд и наследство ще продължат да живеят във времето.

“Веднъж той сподели:” Вселената не би била толкова голяма, ако не беше дом за хората, които обичаме. Той ще ни липсва вечно.”

Сред колегите си учени и любими хора,  Хокинг се отличаваше със своята интуиция и изключителното чувство за хумор, точно както сгърченото му тяло и синтезиран глас, го правеха различен, но пък и го превърнаха в символ за неограничените човешки възможности.

В автобиографична си книга “Моята кратка история”, ученият пише: “Установих, че през времето на трите си бакалавърски години в Оксфорд, съм работил само 1000 часа”. “Би следвало да бъдете блестящи без да влагате особено усилие в това, или приемете ограничените си възможности”.

Твърде често, онези, които живеят в сянката на смъртта, са хората живеещи най-дълго. За Хокинг, ранната диагноза на заболяването му от левкемия и перспективата за скорошна смърт, още като момче в болницата, му предлага възможна и ясно обозрима цел в живота. “Въпреки че над бъдещето ми имаше надвиснали тъмни облаци, за своя най-голяма изненада открих, че се наслаждавам на живота в настоящето повече отколкото преди. Започнах да напредвам в изследвания си страшно бързо”. “Осъзнах, че моята цел е проста. Да разбера в максимална степен каква е Вселената, защо е такава и защо изобщо съществува.”

В следствие на своите радикални открития, едва 32-годишен, през 1974  Хокинг бива избран за професор в the Royal Society. Пет години по-късно той става професор по математика в Кеймбридж, може би най-престижната позиция във Великобритания, която преди това е била заемана от Исак Нютън , Чарлз Бабъдж и Пол Дирак, едни от бащите на квантовата механика. Хокинг заема поста 30 години, след което се премества и става директор на изследователския отдел в Centre for Theoretical Cosmology.

През 1965 г., две години след поставянето на диагнозата, Хокинг се жени за любимата си колежа Джейн Уайлд. “За пръв път го срещнах през 1962 г., разходжайки се по улица Св. Албанс, със забита надолу глава и лице, покрито от падаща буйно-кафява коса. Преди да се оженя, един приятел ме предупреди, че ако го сторя, ще имам едно “от лудо, по-лудо семейство”. С абсолютната невинност на своите 21 години, тя се е надяала, че Стивън ще я пази и ще бъде с нея и в радост и в горест, пише Джейн в книгата си “Пътуване към безкрайността: Моят живот със Стивън”.

Говорейки за смъртта, Стивън Хокинг заявява: “Това, във всеки случай е нещо, което  виждам по-далеч на  хоризонта, отколкото предричат лекарите”. “През последните 49 години, аз живея с перспективата за ранна смърт. Не се страхувам от смъртта, но и не бързам да умирам. Имам толкова много, което искам да направя преди това”.

По материали на The Guardian