Образование

Еврокомисар бе гост на СУ „П. Р. Славейков” в Добрич

Вълнуващо начало на седмицата изживяха ученици от профилираните паралелки по английски език в нашето училище. Младши и старши посланиците на Европейския Парламент организираха и участваха в среща с доктор Владимир Гърков, представител от Главна Дирекция „Образование и Култура“ на Европейската Комисия, съобщи Иглика Бъчварова, старши посланик по програмата „Училища-посланици на Европейския парламент”.
Децата видяха и усетиха родния Добрич чрез възхищението на еврокомисаря, който посещава за първи път града на Йордан Йовков.
Доктор Гърков изрази удивлението си от красивата сграда на училището ни, обзавеждането и гостоприемните учители и ученици. „Училището ви блести“, въодушевено се изрази гостът.
В разговора с учениците от десети, единадесети и дванадесети клас, представителят от Европейската комисия ни запозна с образователни практики, водещи към по-високи резултати в училищата на страните-членки на Европейския Съюз. В отговор на зададен въпрос за това, необходимо ли е да се изучават всички предмети от учебната програма и приложима ли е обемистата информация, която получават учениците в училище, доктор Гърков поясни, че в основата на общата култура, която се създава чрез образованието, са ключовите компетенции по хуманитарните дисциплини, изкуството, социалните науки и естествените науки, задължителни за живеещите и работещите в страните на съюза.
Тенденцията за успешно практикуване на наученото в час е в съвместната работа по проекти. Така се осъществява актуалният мултидисциплинарен подход в образованието.
Сред успешните области за професионална реализация, според проучванията на Европейската комисия по образование и култура , доктор Гърков посочи освен популярните правни и икономически специалности, така също и научните, технологичните, инженерните и математическите.
Що се отнася до избора на професия, Владимир Гърков изрази мнението си, че в периода на средното образование ролята на родителите и учителите е да посочат изобилието от възможности за реализация на подрастващите, а висшето образование да е на принципа на Liberal Arts – желаещите да продължат да се учат млади хора да изучават различни дисциплини, като същевременно добиват знания по една или две специалности. В този случай студентите са свободни да избират своите предмети, преподаватели и учебна програма.

С чувство на национална гордост гостът сподели, че светът и в частност Европейските институции провеждат хиляди анкети и проучвания, търсейки отговор на въпроса какво е щастието, а още през 1924 година, българският писател Йордан Йовков отговаря с думите на героя от разказа „ Песента на колелетата“ … „все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго — любовта между хората…“
Така срещата в нашето училище донесе най-съкровеното послание, което съпътства избора ни да се родим в Добрич, България, Европа и това е, че именно любовта свързва всички ни на този континент, с множество различни традиции и езици, но с общи ценности като правото на траен мир, единство, равенство, свобода, сигурност и солидарност.
Благодарим на Есен Алиева, асистент Информация и Комуникация в представителството на Европейската Комисия в София за съдействието в успешното ни взаимодействие с доктор Владимир Гърков.