Балчик Култура

Изложба показва стъкло и керамика, вдъхновени от „Двореца” в Балчик

В Каменна зала на Културен център “Двореца” на 23 март ще бъде открита изложбата „Изкуството в Двореца – вдъхновение”, с която Държавен културен институт Културен център “Двореца”, Балчик, Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в град Валашске Мезиржичи и Училището по изкуства – гр. Тренчин отбелязват успешното завършване на съвместна си дейност по проект “Модерен дизайн – Чехия- Словакия -България”, който се финансира по програма на Европейския съюз Erasmus+.

В ексопзицията ще бъдат представени произведения от стъкло и керамика, изцяло инспирирани от Двореца в Балчик. Те са продукт на поредица художествени пленери, които двете училища проведоха в България на територията на Архитектурно-парков комплекс “Двореца” от началото на проекта през октомври 2016г до сега. Творчески наставници на пленеристите  от  чешка страна бяха майстор магистър Йозеф Дивин и Красимира Колчева, а от словашка – Владислав Кадоки и Ивета Охранкова.

И през настоящата 2018 година, идеята за творческо сътрудничество между ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик и Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн – гр. Валашске Мезиржичи, ще очаква своята реализация, като инициатива, маркираща добрите двустранни културни практики.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.