Бизнес

Топенето на снеговете увеличава запасите от влага в почвата в Добруджа

С топенето на снеговете в пшеничните масиви се натрупват добри запаси от влага, която в еднометровия почвен слой вече достига 80-90 на сто, съобщи за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. В Добричка област – най-големият производител на пшеница в страната, февруарският сняг достигна 10-30 сантиметра, а преспите – и до два метра, допълни Костадинов, който оглавява и Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. По думите му почти навсякъде в страната пшеничните посеви са били под дебела снежна покривка.
Снегът предпази растенията от измръзване, макар температурите да паднаха до 14-16 градуса под нулата, коментира председателят на националната асоциация. Костадинов поясни, че именно поради натрупания сняг живакът е измерил в двайсетсантиметровия почвен слой плюс два градуса и посевите са били на топло. Дали февруарският студ все пак не е нанесъл щети, ще стане ясно, когато почвата поизсъхне и стане възможно да се влезе в масивите. Със затопляне на времето през март пшеницата ще се “пробуди” и, ако има измръзнали посеви, те ще изсъхнат, каза председателят на браншовата асоциация. Според Костадинов в пшеничните масиви в Добричко е преодоляно и разпространението на полски мишки след предприетите мерки от земеделските производители, а и с многото влага на полето полевката намалява.
Пшеницата в Добруджа е в добро състояние, но все още е рано за прогноза какъв ще бъде средният добив през тази стопанска година, заяви Костадин Костадинов. Новата зърнена реколта в Добричка област ще бъде добита от 1 202 000 декара.

БТА

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.