Култура

С концерт в Добрич бе отбелязана годишнината от спасяването на българските евреи

75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста бе отбелязана в Добрич с класически концерт под наслов “Тода Раба” /благодарност/. Той бе организиран от Жени ГЕРБ-Добрич и под патронажа на народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.

„Днес всички ние трябва да сме горди, защото спасението на българските евреи е уникално за цялото човечество. То е дълбоко хуманно дело – мерило за силата на човеколюбието, морала и толерантността”, споделиха организаторите на концерта.

Със своя неповторим стил  Даниела Димова – сопран, Жанета Бенун-Николаева – пиано, и Красимир Щерев – цигулка, пресъздадоха благодарността за хуманното дело чрез магията на музиката. Публиката имаше възможността да се наслади на еврейски и български песни и инструментални пиеси от Морис Равел, Мануел Моранте, Офер Бен Амос, Николай Кауфман, Жул Леви, Панчо Владигеров и други.

Даниела Димова изпълни песни на 5 езика, като 4 от тях са еврейските – ладино, иврит, идиш и арамейски – древния език, на който е говорил Христос.

Сред публиката в концертна зала „Нели Божкова” бе и семейство от Израел, което от десет години живее в Добрич. Пред народния представител Даниела Димитрова те споделиха, че израелския народ е дълбоко признателен за спасяването на българските евреи. Те поднесоха своите благодарности към организаторите и изпълнителите за вълнуващия концерт.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.