Бизнес Генерал Тошево

Иновативен фермер от Ген. Тошево изобрети машина за прибиране на лавандула

Земеделският производител от Генерал Тошево Димитър Славов спечели първо място в конкурса конкурса за иновативен фермер на годината, който “Икономедиа” организира като част от проект за популяризиране на Общата селскостопанска политика на ЕС. Той е големият победител в конкурса с машина, която подпомага фермерите при прибирането на реколтата от лавандула.

Наградите бяха връчени по време на конференцията “Наука и иновации в подкрепа на земеделието”, която се състоя в края на ноември в София. Димитър Славов спечели пътуване и участие в програмата на най-голямото изложение в сектора догодина – Глобален форум за иновации в земеделие GFIE Europe, което ще се проведе през юни 2018 г. в Холандия.
Славов, който в последните пет години отглежда лавандула в село Василево до Генерал Тошево, е изобретил и произвежда серийно машината “МПЛ – Магдалена”, която се ползва за прибиране на реколтата от лавандула. Той беше отличен за приноса си в решаването на един от сериозните проблеми на производителите на етерични култури – недостига на работна ръка, заради който често по полетата остава неприбрана реколта. Славов споделя, че първоначално е изобретил машината с изцяло електрическо управление за собственото си стопанство, а впоследствие е започнал да получава поръчки и от други фермери. Така създава компанията “Машиностроене – ДС”, в която първоначално са работили само двама души, но за пет години вече служителите са десет. Към края на 2017 г. вече има поръчки до 2019 г., като междувременно капацитетът на производството е стигнал до 50 машини годишно. Цената на машината е 21 хил. лв. и според нейния изобретател тя може да се изплати за един сезон, ако се ожънат 500 – 600 декара лавандула. През август 2017 г. машината “МПЛ – Магдалена” получава голямото отличие на Добричкия панаир за селско стопанство заради бързината и удобството на работа с нея.
Освен машината “МПЛ – Магдалена”, която освен за лавандула може да се ползва и за бял равнец, безсмъртниче, салвия и други култури, Славов работи и по други изобретения, свързани с етеричния сектор. Така например той вече има и втора машина – прототип за окопаване на лавандула, която към момента ползва само в собственото си стопанство. Казва, че целта му е да постигне пълна автоматизация при лавандулата – от полето до дестилерията.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.