Добрич Образование

Открит урок – дискусия за ученици в Районен съд-Добрич

Възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ и Средно училище „Любен Каравелов“ гостуваха в Районен съд – Добрич, където от днес започна лекционният курс в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Първият урок, изнесен от съдия Любомир Генов, имаше за цел да запознае младежите със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт. В последвалия разговор с магистрата, учениците очаквано проявиха интерес към станалата през последните дни отново актуална тема, за неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели. Младежите искаха да научат още и за какви престъпления може да се постанови доживотна присъда, какви са наказанията за притежание на наркотици и дали записите от видеонаблюдение се приемат за доказателство в наказателния процес.

Районен съд -Добрич е планирал още 4 урока на правна тематика. В следващите седмици магистрати от наказателното и гражданско отделение на Районния съд ще говорят пред учениците за трафика на хора, домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите, за последиците от хулиганските прояви и детското насилие.

В рамките на образователната програма младите хора ще участват и в симулативен процес, който ще пресъздава гражданско дело, разглеждано в Районния съд. Проверката на получените знания ще стане чрез викторина, която ще се проведе в Деня на отворени врати в съда, насрочен за 16 април.

Районен съд – Добрич се включва в образователната програма за трети пореден път. Дейностите се реализират благодарение и с доброволното и безвъзмездно участие на общо 10 магистрати и съдебни служители – съдиите Веселин Монов, Албена Колева, Данчо Димитров, Деница Петкова, Любомир Генов, Стела Тонева и Соня Дженкова, съдебният администратор Албена Димитрова, държавният съдебен изпълнител Ивайло Милев и съдията по вписванията Теменуга Георгиева.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.