Развлечение

Хранилището на световния семенен гено-фонд поддаде

Банката, съхраняваща семенни образци от цялата планета е застрашена от пробив. Хранилището на семената е проектирано да издържи на всякакви катаклизми – ядрена война, земетресения и дори края на света. Конструктивно, това е бункер, в чиято камера са складирани семенните растителни видове на човечеството .

Създаването на този световен семенен сейф е под егидата на ООН и има за цел, съхранение и предотвратяване на унищожението на семенните видове, в резултат на възможна глобална катастрофа, например падане на астероид, ядрена война или глобално затопляне.
Наскоро беше оповестенота, че бункерът, намиращ се на отдалечения и пуст норвежки остров Свалбард, част арктическия архипелаг Свалбард, е показал признаци на уязвимост. В края на 2016 година, поради метеорологични аномалии, става видно за опасностите, пред които е изправен сейфа. „Семената са в безопасност” – казва Кари Фоулър, вдъхновителя за създаването на Световното семенно хранилище.

За да бъде укрепен обаче тунелът, водещ до основния сейф, ще бъдат вложени 10 милиона долара, осигурени от правителството на Норвегия. Тези средства ще финансират “построяването на нов тунел за достъп, изграден от бетон, както и сграда за услуги за настаняване на аварийно захранване и хладилни агрегати и специално електрическо оборудване, поддържащо температурните нива в тунела и извън него” – споделя Фулър.

Бункер-хранилището е официално открито на 26 февруари 2008 г., а строителството му започва през 2006 г. Изграден е на 130 метра над морското ниво и е вкопан на 120 метра в планинския масив. Изборът на място е решен заради нулевата тектонична дейност на острова и перманентно ниските и постоянни температури (от – 30 до – 40 градуса). Семената в генния сейф се складират в черни кутии, като всеки един екземпляр е опакован в специално трипластово фолио при нулева влажност. Всяка една държава има свои видови представители в семенния трезор

Опасенията на специалистите, поддържащи съоръжението са, че тунелът, построен на 120 метра в скалата, се сблъсква със собствените си и външните климатични натоварвания.

Учените предупреждават, че ледът в Арктическият океан може да започне да се топи доста по-рано от прогнозираното. Според учените, изградените метео-модели показват, че морският лед ще изчезне напълно през летните месеци между 2040 и 2050 г.

“Ние ще осигурим условия здрави и сухи семена и ще се справим с всяко едно предизвикателство” – оптимист е Кари Фулър.