Бизнес Генерал Тошево

Всички птици и яйца във фермата на АГРИСС в Ген. Тошево ще бъдат унищожени

Всички 140 000 птици във фермата в Генерал Тошево, в която Българската агенция по безопасност на храните установи огнище на птичи грип, ще бъдат унищожени до края на седмицата. Птиците в едното от двете халета вече са ликвидирани, остава да бъдат унищожени още 70 000 кокошки-носачки, както и 60 тона яйца.

Това стана ясно на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия, което имаше за цел да се набележат мерки и действия за ликвидиране на огнище на грип във ферма в Генерал Тошево.

Областния управител Красимир Кирилов отбеляза, че за възникналото огнище на зараза Областна администрация е уведомена чрез писмо, отправено от д-р Анелия Андонова – директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич днес.

Д-р Андонова съобщи, че първите съмнения за поява на болестта са били още на 26 февруари 2018 г., когато са взети и проби от животни във фермата за кокошки носачки. Д-р Андонова съобщи, че резултатите, са пристигнали на 28 февруари 2018 г. Те са били положителни, като констатираният вирус е H5N8, както и във фермата за пекински патици в Стефаново и добави, че още от 01.03.2018 г. ОДБХ е предприела мерки по ограничаване на заразата. Тя съобщи, че във фермата има общо 139 хиляди кокошки носачки и общо 60 т яйца. „Заповедта от директора на БАБХ пристигна на 02.03.2018 г. Към днешна дата вече половината от кокошките са ликвидирани чрез подвижен инсенератор. Считаме, че до края на седмицата ще бъдат унищожени всички птици и яйцата” – каза д-р Андонова.

Д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ поиска списък на работещите в птицефермата и служителите на ОДБХ, които работят по ликвидиране на огнището, за да бъдат уведомени личните им лекари, като отбеляза, че РЗИ не е била информирана своевремнно.
Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров също поиска по-добра координация и информира, че едва днес в общината е пристигнало уведомително писмо.
Във връзка с констатираното огнище са предприети всички необходими мерки. Определена е 3-километрова зона, в която попада град Генерал Тошево и 10-километрова, в която влизат 10 села от територията на общината. От полицията е поискано съдействие, тъй като в ограничителните зони е забранено превозването и търговията с птици.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.