Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Потенциална опасност за птичи грип от Румъния - вземат се превантивни мерки

Регистрирано и локализирано е било огнище на нископатогенна инфлуенца на птици в окръг Тулча, Румъния. Това беше и повода, поради който днес заседава Областната епизоотична комисия.

Ветеринарните власти са констатирали смъртта на домашни птици в „заден двор  на частен стопанин", като все за момента конкретната причина все още не е официално потвърдена. Специалистите не допускат, че има повод безпокойство, поне на този етап.

Областната комисия излезе с решение да бъдат взети превантивни мерки,  за да се предотврати възникването на заболяване на територията на областта. С оглед на това, Областният управител  издаде заповед до общинските епизоотични комисии  за профилактични действия, свързани  с недопускане на свободно движение на птиците извън дворовете, недопускане на контакт между диви и домашни птици, правила за съхраняване на фуражите и разделно отглеждане на домашните птици.

Припомняме, че през тези дни  в птицеферма в Генерал Тошево, вече вече беше открито огнище на птичи грип от тип H5N8. Решението беше, поетапно  да бъдат убити и обезвредени 140 хиляди носачки. Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.
c