Добрич Общество

Стотици сведоха глави за 3 март в Добрич

В деня на националния празник Трети март почетен караул на Военноморските сили отдаде в Добрич военни почести за загиналите за България. На тържествената церемония пред паметника на хан Аспарух по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско робство бяха издигнати националният трибагреник, знамената на Европейския съюз и на Добрич.
Петвековният гнет е най-мъчителното изпитание за българския народ, заяви в словото си на тържеството кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той добави, че ехото от Априлското въстание достига до цяла Европа като неизмерима болка на българите и свободата е родена с гибелта на хиляди наши сънародници.
Гражданите на Добрич се поклониха пред паметта на загиналите за Освобождението с падане на колене. Пред паметника на основателя на българската държава бяха положени венци от община Добрич, Военноморските сили, Генералното консулство на Руската федерация във Варна, областната управа, от политически партии и движения, военнопатриотични организации, граждани.

На церемонията присъстваха народните представители от Добрички многомандатен район Даниела Димитрова, Даниел Йорданов, Йордан Йорданов, д-р Хасан Адемов, както и добричлията депутат от Бургаски многомандатен район Йордан Апостолов. В честването участие взеха областният управител Красимир Кирилов, двамата му заместници Красимир Николов и Живко Желязков, кметът Йордан Йорданов, представители на Общинския съвет, общественици, граждани. Гост на тържественото честване на националния празник в Добрич бе консул съветникът от Генералното консулство на Руската федерация във Варна Александър Коржов.
Деца и възрастни полагат в празничния ден цветя на Костницата на загиналите руски воини, на Паметника на победата, на мемориалите на дейци на Възраждането и националноосвободителните борби.