Развлечение

Дрон 3D принтер печата сгради

Китайската компания производител на 3D принтери DediBot от Ханджоу, Китай, тази седмица предизвика интерес в Шанхай с представянето на това, което нарича Fly Elephant. Прототипът, който полетя над щанда на компанията на търговското изложение TCT Asia, не е обикновен многоторторен дрон, а е снабден с екструдер, който може да се използва за бързото създаване на прототипи на големи конструкции.

Под шестте ротора на дрон Open-ended Additive Manufacturing (OAM), виси триъгълна дюза за 3D печат, която може да бъде захранвана с пластмаса, бетонна смес или друг материал от тръба, свързана към горната част на OAM Fly Elephant. Пътя на печатащия дрон бива прецизно начертан от софтуер, обещаващ точност на отпечатване от 0.1 мм.

3D печатащия дрон, демонстриран на TCT Asia има приложения в строителната индустрия, като свободно летящия дизайн означава, че няма ограничения за размерът и формата на печатните конструкции, като ограничените от размерите на кутията статични 3D принтери. Показаните пробно отпечатани структури изглеждат подобно на 3D-отпечатаните слой по слой сгради в Дубай и Испания.

Групи 3D печатащи дронове, работещи заедно, може да изпълняват строителни проекти, като всеки използва различен материал, подобно на метода за изграждане на структури, използващ няколко печатащи глави. Разбира се, краткият живот на батерията може да ограничи потенциалните приложения на тази технология, за това DediBot разработва решения за безжично захранване, предоставяйки на дрона потенциално неограничено време на работа на строителната площадка.

Fly Elephant е все още само концепция, която поражда много въпроси, като как влияе върху точността на полета, движението и печатането тръбата за снабдяване с материал отгоре на дрона, ще може ли да се печата при силни ветрове и ще бъде ли процесът ограничен до производството на груби структури или дрона ще може да печата готови за използване сгради?

monitor.bg

Снимка: DediBot