Балчик Култура

Две гра­вю­ри по­ка­з­ва­т Бал­чик по вре­ме на Ос­во­бо­ди­тел­на­та вой­на

Германският художник Карл Хайн е нарисувал едната от двете известни гравюри за освобождението на Балчик по време на Руско-турската война 1877-1878 година.Името на дългогодишния илюстратор на германски периодични издания, както и други любопитни подробности за историческото свидетелство стана възможно да бъдат установени с дигитализацията на вестници и списания в германски библиотеки, съобщи на БТА уредникът в Историческия музей в Балчик Венцислав Чаков, попаднал на находката.
Гравюрата е открита на страниците на едно от най-популярните илюстровани списания в Германия – “IIIustrirte Zeitung”, издавано в Лайпциг от 1843 година. Вероятно публикацията в списанието от 30 март 1878 година е първата на иначе известната на историците рисунка, предполагат в музея.
Карл Хайн не е бил очевидец на събитията в Балчик, както е споменато и в обяснителния текст под творбата, а е използвал прецизна акварелна рисунка на града от австрийския изследовател Феликс Каниц. Германският художник е добавил към пейзажа, рисуван от високо плато,приближаващите руски пехотни и кавалерийски части от корпуса на генерал-лейтенант Аполон Цимерман, пояснява Венцислав Чаков. Към гравюрата има кратък разказ за историческото минало на града, като се посочва, че Балчишкият пристан се слави като най-добрият на Черноморското крайбрежие между Босфора и устието на Дунав. “По околните на града хълмове се намират останките на полеви укрепления от 1828-1829 година, където по време на сегашната война отново са раставени въоръжени постове, но в края на януари при настъплението на руския корпус под командването на Цимерман, те са предадени без бой”, се посочва под гравюрата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.