Култура

Саможертвения подвиг на опълченците проследява изложба на музея в Добрич

Ден преди националния ни празник 3-ти март и 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война в Добрич беше открита изложбата “Осъдени на свобода”. Тя е експонирана в залите на музея в Градския парк.

Вълнуващото експозе на Надежда Иванова уредник в отдел „Възраждане“ в Регионалния исторически музей върна гостите на официалното откриване в славното време на гордите ни предци. С тази изложба искаме посетителят да се потопи в тази отдавна отминала епоха, да я почувства и да научи, сподели тя.

Родолюбиви българчета от шести клас в СУ “Св. Климент Охридски”, с класен ръководител Радостина Калчева, пресъздадоха трепетните “Радини вълнения”  от знаковата Вазова творба “Под Игото”.

“Ето затова обичам моята България, заради нейната прелест и величие. Горд съм, че съм българин, а наш дълг е да опазим нашата красива Родина България”, споделиха  учениците.

Гостите на изложбата  си припомниха стореното от българските възрожденци, белязали съдбовните моменти от борбата на Родината за свобода и останалото във вечността българско опълчение,  гордо застанало и отстояващо надеждите и мечтите на един народ за освобождение.

„Осъдени на свободата ” представя селекция на знакови експонати, информационни и снимкови пана от фонда на РИМ – Добрич. Тя включва няколко възстановки – на училище от епохата на Възраждането, на църквата, която във военното време престава да бъде храм, а място в което се чува тракането на оръжие, лазарет, както и посрещането на руските войски.

Изложбата се реализира със съдействието на Музея по история на медицината във Варна, Регионален клуб “46-ти пехотен полк” към Национално дружество “Традиция” и Областния съвет на БЧК.

На разположение на посетителя е интерактивна импресия от документалистика и архивни фотоси, проследяваща дългия път на българите от мечтата на един монах до саможертвения подвиг на опълченците, в съдбовната Руско-турската война от 1877–1878 година.