Култура

Комедия по Бранислав Нушич поставя ДТ “Й. Йовков”

“Д-р” е новият  спектакъл на Драматичен театър “Йордан Йовков” в Добрич, съобщават от културния институт. Премиерата на комедията на Бранислав Нушич на добричка сцена ще е на 28 и 30 март, от 19.00 часа в камерна зала.

Една великолепна комедия, писана в началото на 20-ти век, а актуална в началото на 21-ви век??? Тъжно или смешно?! Нрави, балкански, сръбски, български?! Все там. Остър хумор, хаплива сатира, един разрез на нашето ново общество, пръкнало се през “прехода” и твърдо отстояващо “полагаемото” му се място на новобогаташи. Принципът : “С пари всичко се купува” , властва навсякъде, но и води до много неочаквани и комични обрати и ситуации.
Баща, без образование, натрупал пари, купува диплома на сина си – “Доктор по философия” и мечтае за снаха – най-малко министерска дъщеря! Но с дипломата се добива и със снаха, и наследник! Как да се отърве от тях, още повече, че вече е задействан механизма на сгодяване с мечтаната министерска дъщеря?

Много въпроси, а отговорите ще намерите в новия спектакъл на ДТ “Йордан Йовков” – Добрич.

Сценичен вариант, постановка и музикална среда е дело на Костадин Бандутов, сценографията е на Димитър Митев.

Участват: Иван Мандев, Мария Гинкова, Димитър Петров, Владимир Трендафилов, Петър Петков, Валентин Андреев /Рафе/, Татяна Христова, Стефан Сърчаджиев, Красимир Демиров, Любов Николова, Пламен Маринов, Мария Генова, Мила Боянова.