Развлечение

За по-добър сън ви трябват… тежки завивки

Хората, които имат проблеми със съня, могат да се опитат да ги решат с по-тежки одеяла, съобщи в. “Дейли мейл”.
Специални одеяла с тежести от десетилетия се използват терапевтично за деца с проблеми в развитието или за успокояване на тревожни животни. От миналата година такива одеяла се предлагат и за възрастни с проблеми в съня.
Клинични изпитания показаха, че одеялата, които осигуряват натиск, подобен на родителската прегръдка, помагат за по-добър сън.
Няколко научни изследвания стигнаха до извода, че те са полезни не само при безсъние, но и при психологични разстройства – от тревожност до аутизъм и посттравматично стресово разстройство.
Шведски учени установиха през 2015 г., че одеялата с тежести подобряват качеството на съня при страдащите от безсъние, като използваха както обективни, така и субективни показатели.
Те обясниха, че този вид завивки осигуряват усещане за пашкул, намаляват физическата възбуда и така улесняват заспиването и заздравяват съня.

Подобно изследване на университета на Масачузетс в Амхърст установи, че тревожността намалява при 63 процента от хората, използвали одеяло с тежести, а 78 процента с него се успокояват.
От неврологична гледна точка стимулирането с натиск потиска кортизола и увеличава серотонина и мелатонина в мозъка, което намалява пулса и кръвното налягане. Кортизолът се освобождава в стресови ситуации. Високите му нива се свързват с безсъние, тревожност и депресия.
Серотонинът е невротрансмитер, който помага за регулирането на вътрешния часовник и естествения цикъл на сън и будуване. Наричат го също “химикалът на щастието”. Мелатонинът е основният хормон, отговорен за заспиването. Много хора пият добавки мелатонин срещу безсъние.
Теглото на подобни терапевтични завивки обикновено е 10 процента от килограмите на използващия го.
Edna.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.