Водещи новини Добрич Култура

Докато се бави ремонтът, покривът на читалището в Добрич може да се срути

Притесненията си от бавенето на ремонта на покрива на НЧ “Йордан Йовков” сподели от трибуната на Общинския съвет секретарят на читалището Красимир Масурски.

Той припомни, че средствата за ремонта – 103 521 лева, бяха отпуснати от Министерски съвет с решение от 24 ноември 2017 година за ремонт на покрива на народно читалище „Йордан Йовков 1870“.

“Още през декември миналата година апелирах да не се бави провеждането на процедурите по Закона а обществените поръчки, за да може при благоприятни климатични условия ремонтните дейности да започнат. С притеснение споделям, че първоначалните ми опасения се потвърдиха и процедурите все още не са започнали и досега”, каза К. Масурски.

Той попита кмета каква е причината вече три месеца тези процедури да не стартират. “И ако първоначалното обяснение бе, че парите – 103 521 лева не са постъпили по сметките на общината, то знаем, че това вече не е оправдание. Те са получени още в началото на месец декември. Надявам се, че процедурите не се бавят с цел връщането на целевата субсидия в републиканския бюджет, тъй като това ще се случи, ако тя не бъде усвоена до края на годината”, каца още секретарят на читалището.

Зам.-кметът Боян Коларов обясни, че още през юли 2016 г. е издадено разрешение за строеж. Проблемът обаче бил в това, че на  екипа, разработил проекта за цялостното саниране на читалището, не било платено, тъй като това трябвало да стане с част от парите, за които читалището кандидатства с мащабен проект пред Националния доверителен екофонд. Поради това проектантът на ремонта на покрива.

Според председателя на ПК по строителство арх. Емилия Добрева, такъв проект струва около 2000 лева и се разработва да не повече от месец. Затова бе решено утре да се проведе извънредно заседание на комисията, на което да се вземе решение как да се ускори ремонтът на покрива, тъй като К. Масурски предупреди, че той може да се срути.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.