Добрич Образование

Министър Красимир Вълчев посети в Добрич училището с най-много eTwinning проекти

Талевци посрещнаха просветния министър Красимир Вълчев, Даниела Димитрова- депутат от ГЕРБ за Добрич, началника на Регионалното управление по образование Жоро Тошков, кмета на града Йордан Йорданов и зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич- д-р Емилия Баева.
Директорът на училището Весела Панчева приветства гостите, а ученици от фолклорната формация „Светилник“ им поднесоха питка и ги поздравиха с добруджански танц.

Директорът с гордост сподели статистиката на ЦРЧР- град София, че училището е част от европейската общност на модерните училища с най-много реализирани eTwinning проекта в цялата страна, със 17 международни проекта в партньорство с над 100 училища от 18 европейски държави.
Гостите наблюдаваха елементи от интерактивни уроци по физика в новия кабинет по природни науки, след което посетиха часове на класове, участващи в иновативния проект за прилагане на модела на интегрирано тематично учене чрез комплексни дейности. Бяха разгледани обособените кътове на трите международни проекта, по които училището работи през настоящата учебна година.
Гостите бяха впечатлени от постиженията на талевци на националните състезания по английски език, организирани от Асоциацията на Кеймридж училищата в България, на която е член и училище „Димитър Талев“. Интерес предизвика локалната училищна телевизия, предаванията за която са подготвени от ученици от гимназиален етап. Гостите разгледаха и галерията от портрети на възрожденци и български владетели, рисувани от четвъртокласници. На срещата с преподаватели, родители и ученици беше представена презентация за историята на училището и успехите на талевци.
Министър Вълчев прояви интерес към профилираното обучение, което училището предлага, както и към административната натовареност на учителите. На срещата присъстваха също Пламена Петкова- председател на Училищното настоятелство и Милко Пенчев- председател на Обществения съвет на СУ „Димитър Талев“, които от името на родителската общност изразиха тревогата, че ако не бъде прецизирано обсъжданото на заседание на Комисията по заетост към Областна администрация на 21.02. предложение за държавния план-прием за 2018/19 година в VІІІ клас в профилираните и професионални гимназии, средни и обединени училища, част от седмокласниците на училището ще бъдат принудени да отидат в други училища въпреки желанието си, което противоречи на принципа на доброволността и правото на избор.
В края на срещата министър Вълчев поздрави колектива на училището за 30-годишния юбилей и връчи поздравителен адрес.