Добрич Образование

По три професии ще има дуална форма на обучение в Добрич

През новата учебна 2018-2019 година ученици ще се обучават в дуална форма по три професии – кетъринг, автомобилна мехатроника и дървообработване, в професионални гимназии в Добричка област, съобщиха от Регионалното управление на образованието /РУО/.
Дуалната форма на обучение се подкрепя от големи работодатели в региона – черноморския комплекс “Албена”, мебелни предприятия, както и от автосервизи.Малките фирми все още не могат да се включат в програмата, защото нямат средства за стипендии за учениците, поясни старши експертът в РУО Калоян Койчев.
През следващата учебна година в Добрич се разкриват паралелки по две нови професии – графичен дизайнер и маникюрист-педикюрист. В профилираните направления преобладават софтуерните и хардуерните науки, чуждите езици, обучението по икономическо развитие, хуманитарните науки.
Очаква се през тази учебна година в Добричка област да завършат 1335 седмокласници, посочват от РУО. За идващата учебна година се предвижда да бъдат сформирани общо 61 паралелки с прием в осми клас, за които няма да достигнат 93 ученици. Нова тенденция е, че с откриването на обединени училища все по-малко ученици от общините продължават обучението си в областния град, където има най-много учебни заведения, коментираха експертите от РУО.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.