Балчик Общество

Мъж от Балчик е в неизвестност, след като бе погълнат от мощно течение в Бали

41-годишният българин Костадин Здравков Канавров е изчезнал в района на село Лембонган, окръг Нуса Пенида, Клунгкунг на остров Бали. Това е станало в четвъртък, 15 февруари, съобщава „BALI EXPRESS. За последно мъжът е видян по време на подводен риболов в четвъртък сутринта.

Балчиклията е в неизвестност вече седмо денонощие. Бил е засмукан от много мощно течение към бездна от 180 метра, пише 168 часа.

Инцидентът е станал рано сутринта на 15-ти февруари и оттогава местната полиция и брегова охрана безуспешно се опитват да открият българския харпунджия. Костадин бил с двама приятели – Любен Ловчев на 42 години и Данаил Христанов на 26 години. Във фаталния ден те тръгнали да се гмуркат с наета по-рано лодка с капитан местния жител Кетут Вирда.

Костадин Канавров е много известен сред подводните риболовци не само в България, но и по света. Строителен предприемач по професия, той сам майстори изключителни харпуни първоначално от дърво, а после и от карбон. По тази причина постоянно е канен от богати харпунджии от всевъзможни екзотични точки по света. Само за да се гмуркат с него и да стрелят с харпуните му, те поемат и всичките му разноски по иначе скъпите пътувания.

По подобен начин Костадин се озовава на 13-ти февруари и в Бали, поканен от местния подводен риболовец Андре, който има и специализиран магазин на острова. Точно Андре посочва на българската група и място с потенциално много риба, на което да отидат да се гмуркат. Районът обаче е изключително опасен. На същото място вече са загинали няколко харпунджии. Рано сутринта на 15-ти февруари след 45-минутно плаване тримата българи и капитанът Кетут Вирда вече са на определеното място. За да влязат във форма, без да поемат излишни рискове, харпунджиите решили да се гмуркат на плитко – до 12 метра.

През по-голямата част от времето във водата били Костадин и Любен, защото на Данаил, който е от Стара Загора, му станало още в началото лошо от силното вълнение. В първите 30 минути Любен Ловчев успял да улучи трофейна риба Giant trevally, която се оказала цели 80 кг. Всички много се радвали на успеха и Костадин бил много нахъсан. Той и Любен продължили да се гмуркат в плиткото до самия бряг, но и много близо до опасния канал.

На няколко пъти капитанът Кетут им подвиквал: “Внимавайте! Много опасно! Стойте по-близо до брега и лодката!”

Малко преди инцидента Костадин успял да извади 10-килограмова трофейна риба. Двамата с Ловчев продължили да се гмуркат поотделно, но близо един до друг. В един момент Любен усетил много мощно течение, което го дърпало към дъното. С много усилие успял да изплува, като дори изгубил съзнание за части от секундата на повърхността. За късмет бил съвсем близо до лодката.

Веднага щом се осъзнал, започнал да търси с поглед Костадин, за да го предупреди да не се гмурка в мощното течение. Успял обаче да види само буя му. И двамата с Данаил, който бил на лодката, вперили поглед в буя и видели, че той на няколко пъти потъвал и изплувал. Любен бързо доплувал до буя, но в този момент видял само харпуна на Костадин, който изплувал на повърхността. Любен започнал да се гмурка, за да го търси. Спуснал се на около 20 метра, но отдолу имало само празна бездна, която, както се разбрало по-късно, стигала до 180 метра дълбочина, непосредствено до плиткия участък, в който двамата се гмуркали през цялото време.

Любен предполага, че Костадин е бил засмукан от мощното течение точно там и не е успял да изплува. Проблем за Костадин Канавров било прекалено голямото количество тежести, които закачил за колана си, за да може по-лесно да се задържа за камъните в плитките участъци, тъй като неопренът по принцип го вдига към повърхността.

41-годишният българин се натоварил със 7 килограма олово на колана за кръста. А при последните гмуркания добавил към тях още 2 кг. Тези 9 килограма олово със сигурност са го затруднявали максимално в неуспешната му борба с мощното течение.

Повече яснота за инцидента може да даде записът от екшън камерата, която Коста закачил на главата си за подводния риболов. Но това едва ли ще се случи, ако наистина е пропаднал на дъното на цели 180 метра дълбочина. Ръководителят на операцията по издирването Кетут Ардана коментира пред местни медии на остров Бали, че търсенето е било много затруднено от вятъра, силното вълнение и водните течения в района. Подводното течение обаче е мощно като река и засмуква фатално в огромните дълбини. След изчезването на Коста Любен Ловчев, който е много опитен харпунджия и технически водолаз на постоянна работа в Норвегия, се гмуркал напразно, за да го търси повече от 3 часа в района. 42-годишният Коста кацнал на острова на 13 февруари. На следващия ден той качва последната снимка на фейсбук стената си – снимка на харпуните, които сам е майсторил от карбон, сложени на дървена тераса на фона на палмова гора с надпис: “Моят арсенал за Бали :)))”

Костадин Канавров е любимец на много български и чужди харпунджии. Той е от Балчик. Жени се преди 2 години, а от година има момиченце Приятелите му казват, че е бил изключително гостоприемен, винаги усмихнат и загубата му за всички тях е огромна.